November 02, 2004
7. Behold dit job
Det er ikke bare noget jeg siger at de sædvanlige grunde, fordi jeg ikke tror på din idé. Jeg siger det fordi det altid er i strid med Sex og Penge teorien sådan at sige sit job op med stort drama og under afbrænding af broer.
Sex og Penge teorien: "Det kreative menneske har to slags opgaver: Den ene slags er den sexede kreative slags. Den anden slags er den slags der betaler regningerne. Nogen gange laver man noget der gør begge dele, men det er sjældent. Denne spændte dualitet er altid i centrum. Den kan aldrig overstås"

Et godt eksempel er Phil, en fotograf fra New York og en ven af mig. Han laver vilde ting til undergrundsmagasiner - det tjener han ikke noget på, men han opbygger sin mappe på den måde. Så laver han nogen kataloger i et stykke tid bagefter. Ikke spændende, men det betaler regningerne.

Et andet godt eksempel er en forfatter som Martin Amis. Han skriver "alvorlige" romaner, men han er nødt til at supplere sin indtægt ved at skrive i en Londonavis engang imellem (romanindtægter er fandens latterlige - selv bestsellerforfattere er i knibe)

Eller skuespillere. Et år er Travolta med i en ultra-hip film som Pulp Fiktion ("Sex"), det næste år i en dum spionthriller ("Penge").

Eller malere. Du bruger en måned på at male blå malerier fordi det er det samlerne køber nu ("Penge"), den næste måned maler du rødt fordi du hader blå og elsker rød ("Sex")

Eller geeks. Du bruger din hverdag på at lave kode for en ansigtsløs virksomhed ("Penge"), og så bruger du aftener og weekender på at skrive anarkistiske, bizarre computerspil for at imponere dine geekvenner ("Sex").

Det handler om at balancere behovet for at have noget at leve AF med behovet for at have noget at leve FOR. Min måde er gapingvoid ("Sex"), kombineret med mit rigtige arbejde ("Penge").

Jeg tænker på den unge forfatter, der arbejder som tjener for at betale regningerne, til trods for at hun skriver i alle de cool magasiner...hun drømmer om en dag ikke at skulle dele sit liv så brutalt i to dele.

Det brutale kan måske blive mildere, men de to dele vil blive ved med at være der.

"Denne spændte dualitet er altid i centrum. Den kan aldrig overstås"

Ligeså snart du accepterer dette faktum, virkelig accepterer det, så begynder din karriere at bevæge sig. Jeg ved ikke hvorfor. Og de mennesker der nægter at dele deres liv på den måde, der bare vil starte den allerførste dag med at sige deres lortejob op og skifte med det samme til et liv som bestsellerforfatter... De klarer det bare aldrig.

Det hedder "Sex og Penge Teorien". Gem den under hovedpuden.

(råd nr. 7 fra Om At Være Kreativ)

Posted by Claus at November 02, 2004 01:45 AM | TrackBack (0)
Comments (post your own)
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?