August 26, 2005
Rom: Barok city

Før jeg tog til Venedig var jeg i Rom hvor jeg aldrig før har været. For en normaldansker kan det være svært at have en fornuftig holdning til kulturhistorien før oplysningstiden og personligt kan jeg ihvertfald sige at jeg aldrig rigtig har haft et forhold til barok. Det får man i Rom. Man kan se mange bygninger af et chokerende format, f.eks. Pantheon med det dristige oculus, den absurd store Laterankirke og den endnu større Peterskirke. Der hvor jeg virkelig connectede med barokken var imidlertid i Gesù-kirken.

De store romerske bykirker er fælles om deres første vellykkede chokeffekt. Fordi de ligger midt i bymassen kan man ikke rigtig se hvor store bygningerne egentlig er. Man går ind af en ganske almindelig dør og pludselig åbner der sig indendøre et enormt, forgyldt, indendørs rum af nogen dimensioner man slet ikke udefra kan forestille sig. Effekten er hver gang overvældende i sig selv. Når man er færdig med at måbe over størrelsen får man så tid til at opdage den overdådige udsmykning.
Billedet ovenfor viser freskoen i loftet i Gesú, naturligvis ikke i sin fulde majestæt (30-40 meter oppe, 30-40 meter bredt) og i fuld 3D hvad ellers netop dette loft fortjener. Som man kan ane er der en nogenlunde traditionel plan for loftet - vinduer, et smukt forgyldt loft, og så en ramme til den store fresko i midten.
Som man også kan se er én ting plan, noget andet udførelse.
Læg mærke til hvordan rammen simpelthen blev for lille til den store fresko, og hvordan kunstneren har taget konsekvensen og fortsat freskoen ud over det gyldne loft. Det er svært at se hvor dramatisk det tager sig ud i virkeligheden, så jeg gentager lige for eftertryk: Udenfor rammen er der simpelthen klattet lidt mere bund at male på op, og så er billedet bare vokset ud over rammen for at få fuld effekt (det er lidt tydeligere på dette billede).
Fra den anden side er vinduerne, i ægte barokånd, plastret til med enorme figurgrupper i sten. Figurerne fra vinduerne har også bredt sig op over loftet og faktisk til sidst indover den vildvoksende fresko.
Slutresultatet er en fuldstændig overrumplende totaloplevelse. Et hæmningsløst og gigantisk stykke tværmedialt, gyldent, grænseoverskridende katolsk propagandaarbejde.

Posted by Claus at August 26, 2005 04:47 PM | TrackBack (0)
Comments (post your own)
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?