January 31, 2006
Intellektuel ligegyldighed

Der er en herlig slamning af en ny Amerika-rejsebog af Bernard-Henri Lévy i New York Times - udført af Garrison Keillor. Keillor er forståeligt træt af europæeres "symbolske" gennemtrawlinger af Americana, når nu de samme europæere siger de rejser gennem Amerika.

I samme boldgade genudsender DR1 for tiden et af Troels Kløvedals togter med nordkaperen (incl Ib Michael - fra Panama over Stillehavet) I series første afsnit finder Kløvedal og TV-holdet frem til en dansk vietnamveteran, der har slået sig ned ombord på en båd sat i land ved Panamakanalen. I en gylden sekvens sidder Kløvedal og snakker med manden om krigen, men Kløvedal er så tabt i sin egen myte om den krig at han knapt nok kan høre efter hvad der bliver sagt. Først nogen generelle bemærkninger af typen "du var vel bare ung og ville på eventyr ligesom os andre?" og siden, efter at have snakket lidt om veteranens medalje (en bronze star) fra krigen, kommer højdepunktet. Kløvedal skal have en antikrigspointe ind. "Vi har jo allesammen set de film der. Om hvordan det var at komme hjem bagefter. Der er den der scene i Deer Hunter hvor han er kommer hjem, og jagten bare ikke er den samme mere". Veteranen nægter, han ved da godt at der er mange der har haft det svært bagefter, men selv har han det OK. Han sidder mutters alene på en båd sat i land ved Panamakanalen, så mange ville finde spørgsmålet helt rimeligt, men Kløvedals støjende påstand om indføling, men mangel på samme er tåkrummende. Det er skiftevis pinagtigt og latterligt at se en indsigt man kan leje for 30 kr i Blockbuster hældt ud over en mands liv.

Disse symbolske oplevelser, hule og udskiftelige som de er, skal vi så ovenikøbet have at vide er selve fremtiden. Og det kan bare ikke passe. Det er simpelthen ikke noget overhovedet, forstået på den måde at der ikke er noget i det der ikke kunne have været sagt eller fortalt fuldstændig anderledes uden nogen konsekvenser overhovedet. Der er intet af hverken det Lévy siger eller det Kløvedal siger der ikke kunne have været helt anderledes og produceret samme symbolske, fængslende historie.
Hvis historierne fortæller mig noget om fremtiden, så er det at en bestemt idé om hvordan man fylder verden med mening er fuldstændig bankerot.

Posted by Claus at January 31, 2006 12:11 AM | TrackBack (0)
Comments (post your own)

B-HL p? the Daily Show: http://onegoodmove.org/1gm/1gmarchive/002810.html#002810

Posted by: pollas on January 31, 2006 12:53 PM
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?