February 06, 2007
Bagvendt stavelogik
»Hvis de ikke kan det, så er de ude af stand til at Google noget som helst«.
siger formanden for Dansklærerforeningen Jens Raahauge, om de stadig dårligere karakterer i retstavning i folkeskolen.

Jeg går helt ind for færdighedsfag. Mere for matematik end stavning. Det er trods alt en absolut og ikke en konvention, man træner der. Men der er da det umiddelbare problem med Raahauges udsagn, at det er mere sandsynligt at hans elever har skrevet materiale, der kan findes med Google, end at hans kolleger har. Dels pga. forældede ideer om rettigheder, og dels bare på grund af generationsteknologikløften.

Bonuslinks: Frokkerst, føgelse, fåget.

Posted by Claus at February 06, 2007 01:42 AM | TrackBack (0)
Comments (post your own)

Sandsynligvis. Men for at det skal kunne findes - selv af deres jævnaldrende - kræver det, at de staver forkert på den rigtige måde :-)

(ellers skal Google indføre en stavekontrol- eller "søg også på andre stavemåder"-funktion. DK er vel ikke det eneste sted, vi er blevet dårlige stavere?...)

Posted by: Grann on February 6, 2007 10:35 PM

Det *er* en polemisk detalje jeg har fat i, indrømmet. Det er forhåbentlig klart også fra opsætningen. Iøvrigt redder Google allerede de dårlige stavere på føgelse og fåget, men giver op på frokkerst.

Posted by: Claus on February 6, 2007 10:39 PM

Jeps - den var fanget. Den omvendte logik kommer til udtryk flere steder i de argumenter, der har været luftet i forbindelse med undersøgelsen.

At det skyldes sms-sprogets indtog med dets konventioner er efter min mening helt ude i hampen, mens der - måske - er en anelse mere fornuft i at hævde, at stavekontrollen gør det unødvendigt for de unge selv at lære at stave ordentligt. Men altså kun måske - så god er min stavekontrol altså ikke :-)

Dit skrækscenarie må følgelig blive, at de unge også bliver dårligere til at regne, fordi det kan Google også.
Ja, i sidste ende behøver man slet ikke at tænke over livets spidsfindigheder. Det kan Google også også:
http://www.google.dk/search?hl=da&q=answer+to+life%2C+the+universe+and+everything

Posted by: Grann on February 7, 2007 11:24 AM

Jeg køber den heller ikke rigtig. Hvis jeg skulle tro på noget, så ville det bare være at skolerne selv har opgivet at betyde det for børnene de gjorde i gamle dage. Dels er der den velkendte indvending med de støjende børn, der forkorter den effektive undervisningstid - og dels er moderne børn jo pakket ind i alle mulige *andre* institutionaliserede tilbud, såvidt jeg forstår.
Klart at skolen - og den den står for - har svært ved at være vigtig i det landskab.

Posted by: Claus on February 7, 2007 11:26 AM
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?