February 26, 2007
Undervands-satelliter

Wired News har en historie om en ny autonom undervandssonde, der kan dykke til 2700 m mens den måler kontinuert på havets fysik (temperator, saltindhold, etc.). Via et link i artiklen finder man en side med langt mere baggrundsinfo. Det viser sig at den slags undervandssonder har været i brug siden slutningen af 90'erne til at lave langdistance, langtidsmålinger af havets tilstand. Maskinerne minder lidt om satellitter. De er enkle, og har meget begrænsede drivmidler, til gengæld kan de klare sig selv i lang tid. Det eneste de mangler for at nå fuld autonomi er en energikilde ombord. Indtil videre kører de på batteri.

En extra-cool ting ved sonderne er hvordan deres autonomi ikke skyldes specialdesignet infrastruktur, men enkle ting vi alle har adgang til: En GPS giver positionen. Sonden kommunikerer med kontrolstationen via Iridium-satelliterne. Det er container-/informations-tidsalderen når den er allerbedst.

Jeg har et par spørgsmål: I lyset af den nylige blækspruttehistorie: Hvorfor er der ikke noget kamera med? Og bare sådan i al almindelighed: Hvor kan jeg købe en til mig selv? Man burde kunne lave en mere low tech selv-drevet version med solceller, GPS og en mobiltelefon.

Posted by Claus at February 26, 2007 02:41 PM | TrackBack (0)
Comments (post your own)

Jeg kunne også godt tænke mig en til brug i havnen eller søerne nu da de er blevet klarere.

Disse to test bør kunne fortages uden de store investeringer:

Test1:
Få fat i en vandtæt og tryktæt kamera-boks.
Smid en 3-mobiltelefon i den mens den står til kamera-samtale. Sæt den på en kraftig fiskeline som er meter-afmærket og sænk den med en fiskestang ned så langt den som boksen er trykprøvet til og undersøg hvornår forbindelsen stopper og om billedet er godt nok. Prøv evt med en almindelig gsm telefon og ring inden den nedsænkes.

Test2:
Det samme blot med en gps-enhed og før den frem under vandet med fiskestangen på forskellige dybder.

Værre er det at få fat i nogle ordentlige solcellepaneler.

Posted by: cj on February 26, 2007 3:19 PM

Virkelig gode prototype-forslag - og så er søerne små nok til at en 3 ugers ekspedition næppe er nødvendigt, så måske er batteri godt nok i det farvand?

Er der nogen i læserkredsen der har en vand- og tryktæt kameraboks? Jeg risikerer gerne mobiltelefonen...

Posted by: Claus on February 26, 2007 3:22 PM

Ellers gå den fulde monty og gør som de her gutter:

http://www.makezine.com/blog/archive/2005/08/diy_underwater.html

Posted by: cd on February 27, 2007 10:23 AM

Hmm - er deres monty virkelig så fuld? De bruger en masse energi på noget vi ikke rigtig skal bruge til noget i Carstens prototype og ender med et motorløst nedsunket webcam. Jeg ville da hellere have styr på radioen med det samme...

Fraværet af ledning er jo sagen med de her sonder.

Posted by: Claus on February 27, 2007 10:37 AM
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?