October 09, 2007
De mest informationstætte 45 minutter jeg har oplevet i 10-20 år

Måske er posttitlen en overdrivelse, men den er ikke stor: De først 3/4 af denne video om hjernen, dens anatomi, bevidsthed, kvanteeffekter i den og bevidsthedens kulturhistorie er uden tvivl nogen af de mest informationsrige 45 minutter jeg nogensinde har oplevet. Hvis jeg var 18, i færd med at skrive min ansøgning til Universitet, så ville jeg straks slette det jeg havde skrevet og finde en måde at studere det her foredrag på.
En del af udgangspunktet er Roger Penroses bog The Emperors New Mind, på samme tid et angreb på algoritmisk kunstig intelligens og et forslag om en anden basis for intelligens med udgangspunkt i kvanteeffekter i hjernen.
Jeg har altid været skeptisk hvad angår de principelle indvendinger, fordi de hviler på en absurd idealisering af hvad hjernen egentlig kan*, men på det sidste er jeg varmet lidt op til ideen, ikke fra en principiel, sproglogisk, indvending, men fra en energimæssig og efficiensmæssig indvending: Hvis vi skal bygge hjerne-grade kognitive maskiner så skal vi op på en energiefficiens (og sikkert også en parallelisme) på niveau med hjernen, og jeg er modtagelig overfor den idé at det kun kan lade sig gøre gennem kvanteeffekter.


* Indvendingen er altid noget med at når man demystificerer algoritmikken så er magien væk, og så kommer der en påstand om at bevidsthedens eller hjernens magi ikke er påvirket af indvendingen, hvilket altid hviler på helt absurd abstrakte ideer om hjernens kapacitet.

Posted by Claus at October 09, 2007 02:02 PM | TrackBack (0)
Comments (post your own)
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:



Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?