October 29, 2007
Filmquiz

Spørgsmål: Hvornår står det klart af Godfather er finkultur smuglet ind i bevidstheden som underholdning?
Svar: I filmens allerførste sætninger. I believe in America. America has made my fortune. And I raised my daughter in the American fashion. - i munden på en beskeden, tryglende bedemand, der beder Marlon Brando om retfærdighed. Replikken er helt unødvendig for underholdningsfilmen, men åbner straks op for filmens dobbetbetydning som Amerika-epos.

Smuglerteorien - om kunst i film som en smuglervare i film, der holder sig inden for den kommercielle underholdnings præmisser - er en fin opfindelse af Scorsese. Jeg har også set - of all people - Ingmar Bergman snakke om det i interviews, men jeg ved ikke om det var før eller efter Scorseses dokumentar.


[UPDATE: Holger mener at det er Scorsese, der citerer Bergman og ikke omvendt - se kommentarerne]

Posted by Claus at October 29, 2007 04:19 PM | TrackBack (0)
Comments (post your own)

Jeg har nu altid tilskrevet observationen Ingmar Bergman. Jeg hørte det første gang i forbindelse med udgivelsen af Bergmans selvbiografi (på dansk) Laterna Magica i 1988 - og Scorseses dokumentar er fra 1995. Så jeg tror den gamle var der først

Posted by: holger on October 29, 2007 4:42 PM

Tjek.

Posted by: Claus Dahl on October 29, 2007 4:42 PM
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?