December 07, 2007
"Computere sviner også"

En rapport fra en engelsk klimagruppe slår igennem lige nu med et budskab om at computere sviner lige så meget som store biler. Letfattelige budskaber er vejen frem, men det her er så letfatteligt at det er blevet meningsløst.

For det første er soundbiten en sammenligning mellem "en server" og "en bil". Men at sige "en server" er ligeså oplysende som at sige "et pattedyr" og på den måde sammenligne en mus og en blåhval. Hvis vi tager en almindelig 1-CPU dims, altså serversvaret på en desktop PC, så bruger den mellem 250 og 500 watt året rundt (her er feks en Dell variant der bruger 300 watt), lad os bare være grove og sige 4000KwH om året. Hvis vi sammenligner det med forbruget på en Porsche Cayenne der kører 40km om dagen - altså en almindelig pendler i en stor bil - så giver serveren et CO2 footprint på 0.4 tons mens bilen giver et på 3.6 tons altså 9 gange så meget. Så den server vi sammenligner med er altså et 9x almindelig PC bæst - noget rapporten definerer som "medium", et meningsløst blødt begreb. F.eks. var det nogenlunde det niveau af kapacitet vi brugte til den service jeg vedligeholdt da jeg var i Ascio - hvor den forsynede 30 mennesker med deres levebrød. 1 pendler vs jobs til 30? Nemt regnestykke for mig.

Selvfølgelig skal strømforbruget fra IT-maskinel tages alvorligt, men useriøse sammenligninger redder ikke nogen fra storme eller udryddelse.

P.S. Rapporten distribueres som en PDF med tung uvedkommende baggundsgrafik, 3.5 MB stor. Der er 60K tekst i den - og ingen illustrationer af betydning. Så distributionen af den bruger altså 60 gange så meget energi som nødvendigt.

Posted by Claus at December 07, 2007 05:26 PM | TrackBack (0)
Comments (post your own)

Kan man sætte lighedstegn mellem filstørrelse og energiforbrug? Eller er det ikke også en useriøs sammenligning?

Posted by: Morten Høybye Frederiksen on December 8, 2007 5:17 PM

Det afhænger selvfølgelig af om kapaciteten bliver udnyttet eller om det primære energiproblem er overkapacitet og redundans der bruger fuld energi. I den konkrete situation oplevede jeg meget klart problemet ved ded af downloadet mættede min netforbindelse og renderingen forhindrede min bedagede laptop i at foretage sig andet.

Men altså - der bliver ikke flyttet nogen bits uden at der bliver flyttet nogen elektroner også.

Posted by: Claus Dahl on December 8, 2007 5:19 PM

Og sekundært: Mit behov for overkapacitet bliver jo 60 gange forhøjet hvis jeg skal håndtere 3.5MB bidder og ikke 60KB bidder - så selv fra den betragtning synes jeg det holder.

Posted by: Claus Dahl on December 8, 2007 5:23 PM
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?