March 03, 2008
Koncentration

Jeg så historien om at jazzmusikere slår hæmningerne fra når de improviserer og tænkte at det måske simpelthen er en måling af Csíkszentmihályis begreb flow der er tale om.
Nu ved jeg godt, der er skrevet tusindvis af bøger om vores mange intelligenser, men straks derefter tænkte jeg, hmmm, jeg kan selv genkende mindst 3 forskellige dybe koncentrationstilstande, der ikke kan eksistere samtidig men til gengæld løser hver sin slags opgaver:


  • Flow - som beskrevet. En tilstand med en puls og bevægelse hvor ens reaktioner er usproglige og uvisuelle. Lyd og krop bestemmer.

  • Scan - en afslappet men totalt optagende tilstand hvor man leder bredt efter associationer. Ikke en bevægelse. Som at kigge på et landskab fra et udsigtspunkt - eller samle LEGO.

  • Hold - problemknusning. Hjernens korttidshukommelse på max med at holde begreber og værktøj man bruger aktivt til at håndtere en vanskelighed.


De er helt forskellige, totalt optagende, og udelukker hinanden. Vanskeligheden ved at bruge dem er især at de er mest værd hvis man kan kombinere dem.
Det er min klare fornemmelse at moderne pædagogik omkring kreativitet oversælger scan og flow og undersælger hold. Måske fordi det er usexet, måske fordi det er den mest genetisk unfair af de tre og måske fordi der er en idé i den form for pædagogik om at hold traditionelt har fået for meget opmærksomhed, så opgaven er at give plads til de to andre. Det er også min fornemmelse at pendulet er svinget for langt i den retning.
Af de fag jeg godt kan lide at beskæftige mig med er sprog flow (paradoksalt nok), kultur er scan og matematik er hold.

Posted by Claus at March 03, 2008 10:33 AM | TrackBack (0)
Comments (post your own)
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?