May 28, 2008
Den lange hale på biblioteket

bib_tail.PNG

Idag var jeg ude at holde et oplæg til en konference om bibliotekets fremtid. Opgaven var at fungere som digital udfordrer til det gamle papirbibliotek - og der er bestemt ting at sige om det.
Imidlertid kom jeg for skade i forbindelse med en tidligere diskussion om bogens fremtid at undersøge hvordan bogen egentlig har det på biblioteket.
Det viser sig den har det fremragende.
Ved hjælp af et udsnit af udlånsstatistikken, som jeg lånte af Thomas Angermann, lavede jeg en undersøgelse af hvordan det egentlig står til med det aktive udlån af den skriftlige kulturarv. Den mørke linje i grafen ovenfor viser antallet af titler per udgivelsesår, der faktisk er blevet lånt ud i det materiale jeg har haft adgang til.
Den viser os at bibliotekets aktive bogmasse er kæmpestor. Udover den enorme interesse for stort set alt nyudgivet materiale overhovedet, som man ser til højre, så er der en robust efterspørgsel for tusindevis af ældre titler. For hvert eneste udgivelsesår helt tilbage til sidst i 60erne er mere end 1000 titler i cirkulation, bare i det udsnit af udlånet jeg har set på. For hvert år i det 20. århundrede er mere end 100 titler i udlån.
Den varierede interesse understreger hvor fattig Kulturministeriets kanoninitiativ egentlig er. Her var der end ikke lige så mange bøger med som der var udgivelsesår, og så viser det sig at folk aktivt har fat i mere end 100 forskellige titler per år!

Der er mange flere sjove data i materialet og de vil udkomme som en serie blogposts i løbet af de næste par uger.

Posted by Claus at May 28, 2008 11:00 PM | TrackBack (0)
Comments (post your own)

Uhm .. Statistik og biblioteker.

Det giver mig en sær lugt af gammelt papir og linoleum, og lyden af ecco sko der bærer en bibliotikar rundt og sætter bøger på plads.

Præcist som i gamle dage når man bare hang ud på Valby Bibliotek og læste i 2-3 timer inden man bare 2 store poser hjem for at fortsætte.

Posted by: Ruprect on May 29, 2008 3:36 PM

Det eneste med en sur lugt her, det er sgu da dig, makker!

Posted by: Classy on May 29, 2008 3:39 PM

"lyden af ecco sko der bærer en bibliotikar rundt og sætter bøger på plads"

sært billede...

Posted by: m on May 30, 2008 4:49 PM
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?