November 06, 2008
Er der nogen der kan wæbtuøv-vinklen på den åbne encyklopædi?

Nationalencyklopædien går all in på wæbtuøv lige i tide til at være med i crashet. Nej, spøg til side. For enhver videnelsker er det et ubetinget plus af encyklopædien nu går ud som vidensundervogn i en brugerredigerbar webudgave.
Det jeg godt kunne lide at vide er


  1. Beholder Gyldendal copyright på de frivillige eksperters bidrag? Det ser ud som om arbejdet er ulønnet, og at Gyldendal beholder copyrighten.
    [UPDATE: Cliff Hansen fra Gyldendal siger i en kommentar nedenfor at brugerne beholder ophavsretten til egne tekster og frit kan anvende dem andre steder.]

  2. Er der nogen ude i wæbtuøvkonsulentsfæren, der har æren af at have overbevist Gyldendal om det fornuftige i projektet? Findt arbejde, synes jeg - pånær at wæbtuøv-jublen ville være endnu større hvis ikke man skulle tage stilling til punkt 1 ovenfor.
    [UPDATE: Cliff forklarer også at projektet er en intern opfindelse. Tillykke til Gyldendal med en god idé]


[UPDATE: Undskyld den modsatbetydningskabende typo!]

Posted by Claus at November 06, 2008 12:18 PM | TrackBack (0)
Comments (post your own)

Det ser ud til, at det er Peytz og co, der udvikler encyclopædien. Se http://www.denstoredanske.dk/pages/om

Posted by: Esben Fjord on November 6, 2008 1:18 PM

Hvor har jeg mine tanker? Selvfølgelig er det Peytz når det er et job i dansk kulturs bermudatrekant - Politiken, DR, Gyldendal.

Posted by: Classy on November 6, 2008 1:27 PM

Når Danmark ligger i Wikipedias 2. division, er det så et ubetinget plus at brugergenereret viden bliver gemt væk i endnu en informationskrukke?

Posted by: cj on November 6, 2008 1:44 PM

Deraf mit forbehold ovenfor - og da isaer hvis man maa frygte en bait and switch fordi copyrighten ligger forkert.

Posted by: Classy on November 6, 2008 1:49 PM

Til 1 kan vi klart svare: Nej Gyldendal beholder ikke copyrighten på brugernes tekster. De kan selvfølgelig frit bruges andre steder. Og til 2 - narhhh det er ikke en konsulent eller to som har overbevist os. Ideen er sået og spiret internt :-).

Posted by: Cliff Hansen on November 6, 2008 5:23 PM

En flot spire, Cliff - og godt at hoere med copyrighten, saa er der vist ikke noget at vaere bange for.

Posted by: Classy on November 6, 2008 5:26 PM

Jeg syntes det er godt fundet på, måske kunne jeg godt have set det komme før, men fint nok herfra, tror dog at brugerinvolveringen bliver lidt af en hård nyser, men det er bare min mening =)

Posted by: Henriette Weber on November 6, 2008 5:47 PM

(her stod foer noget vroevl)

Posted by: Classy on November 6, 2008 8:35 PM

Bortset fra en solid ballast i form af de allerede eksisterende encyklopædi-artikler, ligner setup'et det, som vi ser i Citizendium - og det er vist ingen stor succes. Det kan naturligvis være, at de 160.000 gamle artikler gør en afgørende forskel, men jeg tror nu mere på Wikipedia-konceptet.

Posted by: Ole on November 7, 2008 11:10 AM

Jeg er ikke saa sikker lige for Danmark - jeg synes ikke rigtig dk.wikipedia helt har loeftet opgaven, saa mere blus paa i form af et godt udgangspunkt er da ren plus. Hvis det ovenikoebet er op til folk selv om de vil cross poste mellem de to projekter, saa synes jeg klaveret spiller som det skal.

Posted by: Classy on November 7, 2008 11:26 AM

Wikipedia har 96000 DK-artikler, og en del af dem er s� tynde at de ikke kan g�re nogen glade. 160000 artikler med �ben tilgang og et l�s frie oven i ser jeg frem til.

Ole, de frie brugergenererede kan jo bare skubbes over i wikipedia hvis man lyster.

Posted by: cj on November 7, 2008 1:14 PM

En svaghed ved Eksperter er at de ikke kan fatte sig i forståelig korthed. Dels er de ofte for eller imod det de skriver om, eller de har en bestemt tanke gang.

Ofte mangler de en glose liste.
Hvordan kan man skrive om noget uden at definere det?!

Eksempel: Er snøreliv en form for et korset eller er et en modsætning, fordi snørelivet hænger på skuldrene og et korset hviler på hoften?

Der altid en masse ballade om copyrighten og den er ikke det samme, som ophavsretten. Kan I ikke skære det ud i pap, hvad man må og ikke må? Gerne også på engelsk.

Posted by: Peter Ole Kvint on November 7, 2008 1:29 PM

cj: Spørgsmålet er jo hvor mange frie artikler, der bliver - som udgangspunkt må det jo være den enkelte skribent, der skal lægge artiklen ind på Wikipedia.

Posted by: Ole on November 7, 2008 2:54 PM

Istedet for at lave et enten eller saa kunne da.wikipedia jo starte en kampagne for at faa folk til at cross poste, eller maaske endda hjaelpe dem med det.

Posted by: Classy on November 7, 2008 3:14 PM

ophavsretten gælder ikke faktas men kun kunstværker.

To af hinanden uafhængige forfatter må ikke kunne skabe den samme tekst.

Hvis der er kildehenvisninger til alt, så kan der ikke være en ophavsret.

Posted by: Peter Ole Kvint on November 7, 2008 3:28 PM

Det er naturligvis forkert hvad du siger, Peter. De ord jeg skriver ejer jeg, selv om jeg ikke ejer de fakta de handler om. Du maa referere indholdet i dine egne ord, men du har ikke retten til, andet end hvad god citatskik tillader, at gengive tekster andre har skrevet.

Posted by: Classy on November 7, 2008 3:34 PM

Det er ikke et spørgsmål om citatskik. Men om klare kort fattede artikler om faktaer, med kildehenvisninger. Ved at bruge de samme kilder vil det være en mulighed for at ramme den samme ordlyd. ex: Hvis man beskriver en landsby faktuelt så er der ikke ret mange kunstneriske variations muligheder, hvis man skal holde den tørre leksikalske stil.

Der er et krav til forskere at de skal få forskning trykt, både videnskabeligt og popolært-videnskabeligt. Men var det ikke rimeligt at når staten betaler løn til en forsker, at han også påtager sig arbejdet med at holde nogen artikler opdateret på dansk?

Posted by: Peter Ole Kvint on November 11, 2008 8:15 PM

Hvis vi er nede i saa korte artikler at det er ligemeget kan man maaske lave en sag paa at der ikke kunne staa noget andet, men ellers har du bare ikke ret.

Jeg synes ikke det var rimeligt med et leksikonpaabud for forskere, men er bevidst om at mange forskere heldigvis er saa optagede af det de forsker i at de af selv gaar ind i den form for oplysning.

Posted by: Classy on November 11, 2008 8:32 PM
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?