March 12, 2009
Blogdød og korte formater

Forleden kørte der et drive blandt seniorbloggere i mit nabolag for lige at give et livstegn på de mere og mere forladte blogs. Altså, det var på Twitter, drivet fandt sted - for det er jo den egentlige forklaring på at folk ikke skriver mere, der er heller ikke særlig mange læsere tilbage. Min egen blogs altid beskedne læsertal er ca halveret i forhold til højderne for et par år siden - og alle dem der er skredet, er dem der deltog i samtalen; så set fra bloggerens vinkel er blogdøden endnu mere udtalt.

Det har altid været tilfældet at der var flere læsere i at skrive kort end i at skrive langt, og med ting som twitter, og facebooks twitterlignende facelift, der netop er udkommet, så er der simpelthen et bedre medium for den del af blogging, der faktisk kan overleve på 140 tegn.

Hvad skal man så med sin blog? Lade være med at lege Twitter, ville jeg selv sige. Twitter er et flowmedium, med mulighed for at trykke på pause. Det er ikke stedet til at blive hængende og udvikle på en idé. Det virker til et indforstået publikum der får noget ud af at man telegraferer det basale nye om en idé både skribent og publikum havde en stor fælles forståelse af i forvejen.
Indlægget umiddelbart før det her, spekulerede jeg på om jeg bare skulle tweete som


Social produktion af printkort: http://tinyurl.com/cdgzj4

Det ville klart give mere mening per bogstav for dem det gav mening for, men det ville ikke invitere særlig mange flere indenfor.

Nu valgte jeg istedet at skrive en smøre om hvad sammenhængen er, for det har man plads til på sin blog, og her med frem til det sidste:


Siden bloggen (min ihvertfald) alligevel er forladt som samtalemedium, vil den hermed vende tilbage til sit udgangspunkt: Skrive-, Tænke- og Forklaringsted for det, der interesserer mig.


p.s. Om mediemodenhed: Når medier taler konstant om sig selv, så er de ved at fødes eller dø (eksempler: Twitter og aviserne) - for tiden er der ingen der snakker om blogs; det er fordi de er hverken eller. Denne post er modeksemplet, der påviser reglen.

Posted by Claus at March 12, 2009 12:33 PM | TrackBack (0)
Comments (post your own)

Enig. Mange ur-blogs var bare sociale honeypots, med med opl�g til samtale og sm� hverdagsfjollerier. De kan klarer sig fint med at twitte. Lad blogs blive slowmedier, eller lad dem d� en v�rdig d�d.

cj/Kahrzdn

Posted by: cj on March 12, 2009 2:14 PM

Fra flowmedier til slowmedier - den er god; den vil jeg til at bruge.

Posted by: Classy on March 12, 2009 2:36 PM

Jeg tror at de tendenser du beskriver er ganske prcise. Jeg tror der er en grund mere til den aftagende dialog og trafik, og det er kombinationen af mobilen og rss. Jeg (og s glder det sikkert ogs ret mange andre) flger din og andre blogs via min mobiltelefons rss. Det er vanskeligere at mle trafik nr der syndikeres p kryds p tvrs af sociale medier og platforme, som jeg gtter p at dine brugere gr. Og trods mobilens mange egenskaber er den i denne sammenhng mske nrmest asocial. Jeg skriver stort set aldrig blogkommentarer fra mobilen

Posted by: Morten on March 12, 2009 4:00 PM

Mit mock-blogdrive startede sjovt nok med en mikroversion af nrvrende blogindlg; "Nsten alle de gamle danske urblogs er dde eller dende." Samtidig er der nppe p noget tidspunkt blevet blogget mere i DK end nu, det er bare nogen andre der gr det. Ses p Twitter.

Posted by: tveskov on March 13, 2009 9:22 AM

Nu er det lang tid siden jeg har set en "state of the blogs", men jeg tvivler på du har ret. Facebook osv må have stjålet både læsere og skrivere hele vejen rundt.

Posted by: Classy on March 13, 2009 11:09 AM

Der er da masser af blogaktivitet p alle de store platforme (Nationen, TV2, de andre avisers brugerblogs osv) desuden skriver masser af etablerede skribenter og journalister idag lange velovervejede (og betalte) indlg i blogformatet. Der er sikkert en nedgang i jeg-prver-lige-at-blogge aktiviteten, men sammenlignet med dengang det kun var the usual suspects er der godt gang i blogbutikken rundt omkring.

Posted by: tveskov on March 13, 2009 11:54 AM

Ah - på den måde. Jeg tænkte i "bloggen som uafhængigt medium" og spørger mig selv om Nationen f.eks. ikke minder mere om Facebook egtl. Er Nationenbloggerne i samtale med nogen uden for universet. Avisernes brug er mestendels bare en anden måde at skrive avisen på.
Men jo, RSS feeds skal der nok være flere af.

Posted by: Classy on March 13, 2009 12:03 PM

Ach - jeg hber nu ikke at du er ved at lukke ned. Skal jeg ikke gre mig til af , at jeg rkommenterer p din blog - men jeg flger den via min rss-reader og fr gode tip og input den.

Men det er rigtigt, at en del af diskussionslysten er flyttet til twitter,fordi det er hurtigt og kort. Ulempen er, at det er mere flygtigt, men s bliver der mske mere substans i de blogdebatter , der s kommer.

Posted by: kim on March 13, 2009 12:41 PM
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?