January 06, 2010
Uventet i Århus

Blog nytår! (undskyld) Tyve ti er over os; de sidste 10 års borgerlige regering har spillet totalt fallit i at lægge velfærden om, så nu har vi præcis et tiår tilbage til katastrofen rammer og velfærdsstaten as we know it går fallit eller ophører. Men fuck det, vi kører, som man siger.
I går kørte jeg hjem fra Århus. Det var meningen at jeg skulle være kørt hjem fra en begravelse i Jerslev ved Brønderslev, men jeg nåede aldrig frem til den, desværre, og derfor var jeg i Århus.
Jeg benyttede lejligheden til at se Jeppe Hein udstillingen på Aros. Jeg ville gerne kunne lide den, den er lavet sådan lidt til sådan nogen som mig, fyldt med interaktive dingenoter, men den svæver konstant lige på spøg-og-skæmt grænsen, og det føles ikke modigt eller skarpt, mere bare på kanten af fiasko.
Hvad er spøg-og-skæmt grænsen? Jo, det er den hvor man er liige ved at være ovre i varekataloget i en spøg-og-skæmt butik. Du har måske set den der rimelig sjove "half a cup"-kop nede hos Ærlige Bent? Hvor den er halv fordi den er skåret over på midten! Der er flere værker i den kategori på udstillingen.
Eksempel 1: Århus og museet har været plastret til i hvide parkbænke hvor Hein lige twister den lidt, for at citere Gentleman Finn, enten er bænken 3 meter høj, eller sædet er skævt, eller rundt, eller V-formet. Rimeligt sjovt, det der, og mere eller mindre realiseringer af jokes fra Anders And-bladet.
Eksempel 2: "Smoking chair" er ikke som man ku tro, et sted man kan ryge, nej nej, når man sætter sig på den - SÅ RYGER DEN!!! - den vits har jeg helt konkret læst i et lokumshæfte fra 70erne med practical jokes og vittighedstegninger af Franz Füchsel og Quist, dog med stolen erstattet med et jakkesæt.
Et par etager højere oppe er det moderne galleri omdannet til en Storm P-maskine. Hver gang en tilskuer passerer broen over til galleriet, sættes en hvid kugle i bevægelse ned af en slidske, der så sindrigt og forvirrende snor sig i lige linjer, spiraler og loops rundt omkring kunsten, indtil kugel har været turen rundt og lander tilbage, hvor den startede.
Den er finurligt lavet, og her sker så noget helt ærligt, som ikke er Bent. Kuglerne kan høres som de ruller i slidsken, og de er meget synlige og store og hvide, så de spejler publikumsstrømmen i et til syvende og sidst udemærket mekanisk stykke ambient information art.
Sådan er der også nede i hovedudstillingen et par ting der virker, mest ved at bruge en tidsskala, der får mekanismerne i dem til at blive næsten usynlige og derfor lidt mere magiske. En af de midlertidige klassiske hvide gallerivægge er i virkeligheden i bevægelse, bare så langsomt, så man virkelig skal kigge efter for at se dens tur henover gulvet. Den tunge kugle, der triller rundt i et rum for sig og langsomt smadrer det ved at banke ind i muren, funker også glimrende.
Meen, alt i alt, så kniber det lidt med at overbevise om at legesagerne ikke med større held kunne have været lavet sådan *rigtig* sjove for sjov, Disney-style, og så bare være i forlystelsesparker, istedet for at være andagtsberiget kunst.

Posted by Claus at January 06, 2010 12:04 PM | TrackBack (0)
Comments (post your own)

Nu er det længe siden jeg har været på Aros (desværre), så jeg har ikke set Hein udstillingen. Men jeg kan huske, da bænkene stod i Mimersgade (http://www.flickr.com/photos/appoulsen/sets/72157594286473411/), og den gang tænkte jeg, at de havde en sjov effekt. Ikke en klask-dig-på-låret sjov effekt, men en defamiliarisering/underliggørelse, som jeg godt kan forestille mig er svær at opnå i en museumskontekst.

Nogle ting hører altså bare ikke hjemme inden for væggene.

Posted by: Asbjørn on January 6, 2010 4:06 PM

Aaltsaa, man kan jo ogsaa fint tale intellektuelt om Anders And-bladet, og defamiliarisering er vel det usjove navn paa den overskridelse der i en AA-sammenhaeng ville faa vitsen til at virke, saa der er ikke noget der. Jeg er mere ude efter det forhold at museet ikke rigtig tilfoejer noget til vaerket; fordi de kunsthistoriske snakken-rundt-om manoevrer i kataloget bliver lige lovlig velkendte, fordi vi har at goere med 30 aar gamle Anders And-blads overskridelser, og ikke nogle nye nogen. Saa er det jeg synes man lige saa godt kunne lave dem i Anders And bladet og faa dem mere ud over rampen, i stedet for at vi sakrosankt skal gaa rundt paa Aros og kigge paa dem.

Posted by: Classy on January 6, 2010 4:13 PM

Jeg skal være den sidste til at intellektualisere noget hvis jeg kan blive fri :)

Jeg husker blot, at lige bænkene havde en effekt, da de stod i byrummet. Folk stoppede op, kiggede, var måske en lille smule mere tilstede og - ja - smilede.

Jeg tror ikke det er helt usundt, at tvinge/lokke folk til at lægge mærke til deres omgivelser, og det gjorde de. Spøg og skæmt eller ej.

Men ja, jeg har meget svært ved at forestille mig, hvordan de kan have den samme effekt på et museum. Det er lissom ikke helt det samme, når jeg har betalt entre for at lægge mærke til mine omgivelser, som når jeg er på vej til bussen.

Posted by: Asbjørn on January 6, 2010 4:32 PM

Jep. Maaske er det saadan ca ogsaa det jeg mener. Var det ikke modigere/staerkere/sejere at smide kunstpanseret. Det er lidt for nemt hvis det er kunst.

Posted by: Classy on January 6, 2010 4:40 PM
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?