January 16, 2010
En telefonundersøgelse viser


tryk her for fuld størrelse

Det skal ikke være nogen hemmelighed at det var Timmes undersøgelses-diss, der fik mig til at spørge efter mobilvaner på nettet. Timmes diss, og så en stærkt tværmedieeffektiviseret dag i Århus, hvor jeg havde brug for snart sagt alle faciliteter i den moderne mobiltelefon til contingency planning, som det hedder på nudansk, og til at finde rundt. Pludselig at bruge alle features på min fon fik mig dog til at tænke at det gør jeg da virkelig ikke til daglig; der er det mest noget med tekstbeskeder i forskellige medier.


Og tak for de mange svar. Jeg har samlet sammen på de væsentligste trends ovenfor, og vil lige kommentere på dem; og komme med nogle forbehold.

Trends først - jeg har lært af Timme at man skal komme med sine konklusioner skråsikkert og med det samme, uden tanke på rimelige indvendinger mod de indsamlede tal.

Jeg har to overskriftmuligheder

Glem -phone-delen af "smartphone", det er alt det andet vi bruger den til


eller

Selv leading edge mobilbrugere er mere konservative end de går og tror


Telefonen bliver brugt mere til at tekste og tale end folk egentlig selv mener de gør. Men browseren og emailen har godt fat i smartphonesene. Browseren er blevet mobiltelefonens killerapp, ligesom den er desktoppens.

Der er bare mere træghed i de gamle "kedelige" anvendelser end folk oplever.

Diagrammet ovenfor viser brugskategorier; både hvad folk indrapporterer de lige har gjort, og hvad de mener de gør mest. Jeg har talt dem sammen for alle, for smartphones (her Android, iPhone, Blackberry) og for de andre telefoner.

Det er nok ikke så overraskende at Twitter fylder en del, når nu det er der man spørger - og jeg havde klart glemt en app-kategori i spørgeskemaet, omend tallene også viser at apps stadig kun havde fået en 3. eller 4. plads i kapløbet om anvendelser.

Forbeholdene er indlysende. 65% af besvarelserne er fra smartphonebrugere - til min store overraskelse er det dog kun "overvejende" iPhones og ikke "udelukkende" iPhones - masser af Android og Blackberry også. Twitterbiasen er udtalt.

De færreste vil blive overraskede over at smartphonebrugerne bruger deres telefon mere end de andre telefonbrugere.

Posted by Claus at January 16, 2010 12:58 AM | TrackBack (0)
Comments (post your own)

Der er naturligvis to problemer her: Selvselektion generelt og det forhold at du spurgte via twitter (som mange nok læser via en mobil).

Men at smartphones nok så meget er generelle kommunikationsapparater som talemaskiner kan alligevel være værd at tænke på.

Posted by: Jacob Christensen on January 17, 2010 4:48 PM

Det er de mest biasede spørgsmål længe - men der er stadig information i svarerne, lige præcis.

Posted by: Classy on January 17, 2010 5:54 PM

Hehe. Sejt så godt du rent faktisk opfylder pseudo-undersøgelsens krav. Nogle gange tror jeg faktisk, det er sværere at lave sådan noget juks, som alle dagbladene nu engang gør, end at lave ordentlige undersøgelser (i hvert fald hvis vi ser bort fra repræsentativitetskriteriet).

For der er jo selvfølgelig to væsentlige anker mod konklusionerne i ovenstående:

1. En væsentlig ting for mig, da jeg besvarede, var, at der blev spurgt efter, hvad jeg brugte mest - ikke oftest. Jeg bruger apps og surfer i væsentligt flere minutter om dagen, end jeg bruger på at læse og skrive sms'er.

2. Det sidste, jeg havde gjort, var ikke overraskende at sms'e. Jeg sad jo ved computeren, da jeg svarede. At svare på et spørgeskema er stadig ret uhandy-dandy på en smartphone, så de ting telefonen er smart til, når man sidder ved sin computer kan forventes at være stærkt overrepræsenteret i "hvad er det sidste du har brugt telefonen til"-spørgsmålet. De ting er: ringe og sms. That's it.

Men det er stadig nogle seje tal at hygge sig lidt med :)

Posted by: René on January 17, 2010 6:05 PM

Det er en biaslagkage med tendenser paa; men jeg tror klart mere paa "lige gjort" end paa folks fornemmelse af egen adfaerd.

Posted by: Classy on January 17, 2010 6:14 PM
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?