March 01, 2017
Eksponentiel-Schmeksponentiel
Singularity University er på vej til Danmark - et af yndlingsordene på singularitetsinstituttet er eksponentiel. Hvad betyder det nu? Jo, det er sådan noget med Moores lov - som siger at computerne får fordoblet kapaciteten hver 18 måned. Dobbelt så godt er jo ikke så vildt, men gør man det først ti gange - for computerchipsene er det kun 15 års udvikling, så er kapaciteten pludselig TUSIND gange det den var da man startede. Vi har haft microchips i 50 år efterhåden - så vi har lavet nummere 3-4 gange - vi har simpelthen mere end EN MILLIARD mere kapacitet nu end vi havde da vi begyndte omkring 1970. 
Crazy times. Det er det. Virkelig. No shit. I en meget omtalt bog fra for 10-15 år siden beskrev Ray Kurzweil hvordan HELE VERDEN faktisk er eksponentiel. Verden er simpelthen ved at løbe fra os. 

Men stop lige en gang - for hvad var det jeg startede med at sige: At chipsene fordoblede kapaciteten hver 18 måned. Altså at kapaciteten voksede 100% hver 18 måned - det svarer til 58% vækst per år.
Og det er faktisk præcis hvad eksponentiel vækst betyder - vækst med en fast procentsats hvert år.
Nu lyder det pludselig ikke så crazy. Konsekvenserne er vilde nok, men er det egentlig så overraskende det Kurzweil siger? 
Børsens gazellevirksomheder er virksomheder der har haft positiv vækst de sidste fire år og mindst fordoblet resultatet i perioden. EKSPONENTIEL VÆKST. 
Vores gennemsnitslevealder er gået op de sidste 100 år, med en forbløffende konstant procentsats. EKSPONENTIEL VÆKST. 
Faktisk har hele økonomien haft positiv vækst i næsten hele de sidste 100 år. EKSPONENTIEL VÆKST. 

Det man lige så langsomt forstår er, at vi er ovre i den type scam, hvor du bliver ringet op af nogen - som beskriver noget for dig, som du ikke lige havde tænkt over og præsentere r det som noget HELT NYT og ENESTÅENDE. De peger og siger EKSPONENTIEL VÆKST - og du tjekker og OMG, DE HAR RET. Men... når man så lige får kigget det efter i sømmene, så er det egtl ikke så usædvanligt igen - du har bare ikke hørt det beskrevet sådan før. 

Der er vitterligt eksponentiel vækst over det hele. Det er der lige så snart vækstraterne - i procent - er over nul år efter år. Det er ikke helt så interessant som det gøres til. Det der er så punket ved Moores lov er ikke den eksponentielle vækst - men den høje procentsats for væksten. 58% per år er virkelig meget. Det gør at vi gennemlever en radikal forandring i fænomenet beregning på computere i et tidsrum vi kan overskue. Men det har faktisk ikke noget at gøre med at det er eksponentielt - du kan sagtnes have super slowmoving fænomener som har eksponentiel vækst. Ingen tænker på udviklingen i vores levealder i samme termer som Moores lov - for vi har ikke fordoblet den mere end én gang siden år 1800. 

Sjovt nok er der aldrig nogen fra det disruption-industrielle kompleks, der forklarer at vi sådan set kender fænomenet eksponentiel vækst rigtig godt i forvejen, simpelthen som - nå ja, vækst. Det er helt normalt at vækst udelukkende er formuleret som et spørgsmål om vækstrater. I erhvervslivet tænker man på en forretning som ikke kan præstere en fast årlig vækstrate, men kun en fast årlig sum vækst, som en fiasko - en virksomhed, der snart er væk. Hvorfor nu det? Jo, det er fordi medarbejderne f.eks. vil forlange lønstigninger med en fast minimal procent hvert år. Lønnen oplever simpelhen EKSPONENTIEL VÆKST. Så, ikke-eksponentiel vækst er simpelthen det samme som undergang - en virksomhed, der ikke kan levere det, vil have svært ved overhovedet at betale de ansattes løn. 


Posted by Claus at 11:36 PM