August 24, 2005
Biennale: Robinson Crusoe i den israelske pavillion

Den israelske pavillion er symbolsk placeret mellem den ungarske og den amerikanske og markerer altså meget præcist skellet mellem det Østeuropa jøderne i stor udstrækning kaldte deres hjem før ulykkernes store århundrede og det Amerika der har beskyttet dem siden.
Installationen her, Guy Ben-Ners "Treehouse Kit" får topkarakter for humoristisk opfindsomhed. Den består af et byg selv samlesæt og en instruktionsvideo der demonstrerer brugen af kittet. Videon er optaget i pavillionen og er en mellemting mellem en lille historie og en instruktionsvideo med rigelige nærbilleder af skruer der skrues i og hængsler der klappes fast.

Videoen handler om en mand, Ben-Ner som Crusoe med langt kunstigt skæg, der vågner på en tømmerflåde under et træ på en øde ø. Det eneste han har med sig er et billede af sin familie. (Tømmerflåden er i virkeligheden en madras med plankemønstret betræk og træet er i virkeligheden fremstillet af forskellige opsavede møbler, skilt ad og samlet igen så de illuderer et træ.)
Robinson går igang med at undersøge træet, kigger på de forskellige grene og finder sågar en lille værktøjsskufffe bygget ind i stammen. Langsomt går han igang med at tage dele af træet og samle dem til ting han skal bruge på øen. Først tager han en stor tværgående gren ned og laver en stige (altså: Grenen var en stige), så han kan kravle i sikkerhed oppe i træet. Så bliver andre grene til en parasol og en gyngestol (gulvtæppet i pavillionen ofres som solskygge). Så et bord og en stol. Tilsidst skiller han selve stammen ad og samler den til en køjeseng.
Han lægger tømmerflådemadrassen op i sengen og vil kravle op. Sengen rokker. Han tager det sidste han har tilbage - familiebilledet - kigger længe på det, men ofrer det til sidst under et sengens ben. Nu står den fast. Han kravler op i sengen og falder i søvn. Han sover, og drømmer at han vågner...
...drevet i land på en tømmerflåde, på en øde ø, under et træ, alene - pånær et billede af sin familie.

Posted by Claus at August 24, 2005 12:08 PM | TrackBack (0)
Comments (post your own)
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?