October 21, 2006
Koncentration, opmærksomhed, hjernen

Spørgsmålet i går var nok forkert stillet. I jagten på et svar kom jeg forbi følgende relevante udsnit af viden: Istedet for at snakke om koncentration er det nok nemmere at snakke om opmærksomhed, som er nogenlunde det samme - måske. Som udemærket udpeget i kommentarsporet til gårsdagens post er det mere specifikt begrebet flow jeg er ude på at finde objektiv mening i, men jeg er ikke lige i dette videnssurf stødt på nogen indikationer af at flow ikke bare er et positivt ladet udtryk for ekstrem opmærksomhed.
Det er jo et sammensat fænomen, men hvis nu man tager sin internetfrihed til bare at finde på alvorligt og plotter opmærksomhed ned på en linje, så har man hurtigt de fleste mennesker afgrænset mellem de patologisk fænomener, meget lav opmærksomhed og meget høj opmærksomhed og det naive ved den afbildning kan man så aflæse af at de to fænomener autisme og ADHD måske er forbundet. Det kan nu være svært at læse om teorien i forbindelsen består i at begge fænomener kan udløse de samme sociale og opfattelsesmæssige symptomer (nemt at forstå), eller om det decideret er det samme der sker i hjernen (mere indviklet at forstå).
Og så er der selvfølgelig The Geek Disease, Aspergers syndrom, som børnene i Silicon Valley lider ekstra meget af. Det er helt sikkert et tegn på tiden at der derfor også findes en debat om neurodiversitet, der handler om hvilke grader af disse fænomener man skal opfatte som normalt og hvilke man skal behandle. Og selvfølgelig er der opfundet positiv slang for Aspergers syndrom indenfor den autistiske kultur. En person med diagnosen kan kalde sig en aspie, eller - lidt mere alvorligt - en aspergianer. Gad vide om DAMP-børn så skal til at hedde addies?

For et par dage siden kørte der en ret overfladisk nyhedshistorie om en fremtid med to menneskeracer. Gad vide om autistkultur er den første konkrete bevægelse i den udvikling?

Posted by Claus at October 21, 2006 07:36 AM | TrackBack (0)
Comments (post your own)
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?