May 21, 2007
Mareridt i Sorgenfri Kirke

Hvad var egentlig det værste ved konfirmationen i Sorgenfri Kirke i torsdags?

Var det bare det, at den sædvanlige form var afløst at noget der mest mindede om et talentshow på en lokal folkeskole?

Var det den tåkrummende ringe "spontane" dialog de to præster og diakonen havde skrevet til sig selv til at binde showet sammen?

Var det "livstræet" i kirken, hvor konfirmanderne og præste-stand-upperne bandt grønne pap-hjerter med kristne værdier på?

Var det kirke-rockbandet? - De lignede meget at deres næste gig var som orkester til en healingseance på KKR-TV - De rockede først en salme op, for bagefter at spille

  1. Carole Kings "You've got a friend" - med forældrene på kor med hænder i vejret - oppe på scenen/ved alteret.
  2. Christina Aquileras "I Turn to You" - fordi der også skulle være "lidt til konfirmanderne" (underforstået: Vi har opgivet at få kirken i sig selv til at give nogen mening)

Var det sekvensen "3 alvorlige minutter" - om Tro, Håb og Kærlighed (underforstået: Resten af det her show skal I ihvertfald ikke tage alvorligt, (og det var da også umuligt))

Eller var det trods alt, da præsten blændede op for en kirkelig udgave af Deal eller No Deal som ramme om en neddummet version af den udspørgen af konfirmanderne i kirkens indretning, der sine steder er en del af konfirmationen?
Lad os lige blive hængende ved Deal eller No Deal sekvensen så den fulde rædsel kan gå op for læseren.

  • Klip med Casper C på storskærmen.
  • Præste stand-upperne som bank og Casper i kirken
  • En konfirmand som ugens heldige gæst
  • Nogen piger fra sognet - (kirkekoret? sidste års konfirmander?) dullet op som de lækre kuffertpiger
  • Publikum opfordret til at bidrage med tilråb "NO DEAL!!"
  • I kufferterne multiple choice versioner af spørgsmål om kirken og Jesus.
  • Gumpetunge pointe: Med Gud er det aldrig "No deal".

Illusionen af folkeskoletalentaften var perfekt. Fraværet af indhold stort set lige så. God protestantisk kirkelig rummelighed var erstattet af klam lavkirkelig omklamring. Hvis man som jeg er så protestantisk at man endda knapt nok er protestant længere, men stadigvæk holder af kirkens som tradition og kulturhistorie var der her absolut intet at komme efter. Man må formode at målet er at "åbne kirken for et nyt publikum". Men det her er en kirke folk gider at komme i på samme måde som ketchup er en grøntsag børn gider at spise. Der har intet med kirke at gøre. Ingen af tilhørerne får "kirke" ud af det - de får Christina Aguilera i stedet.
Og for at føje spot til skade, så er menigheden langt mindre med i et show som det her - for det er en optræden. I en almindelig gudstjeneste er menigheden jo med i form af salmesang, bøn og nadver. Her sad vi bare og krummede tæer over dårlig stand up.

Posted by Claus at May 21, 2007 01:18 AM | TrackBack (0)
Comments (post your own)

Hej Claus
Du har min fulde medlidenhed. Hvordan kunne de dog finde på noget sådant? Når det er kontroversielt når f.x. Poul Joachim Stender arrangerer gourmetnadver ol så er det trods alt ud fra en religiøs motivering. Det kunne være interessant om det er en konfirmatiostrend eller om det er Virum der er enestående. Gad vide hvad man kan lokke dem til ifm. bryllupper eller begravelser ;-)

Posted by: mogens on May 21, 2007 10:01 AM

Virkeligheden er jo nok desværre den enkle at det rager de fleste en papand. Der er for mange kirker i Danmark til det publikum de har - og så bliver det der sker i dem jo tilfældigt på denne måde.

Posted by: Claus on May 21, 2007 2:34 PM

Hallelujah. Lad mig anbefale Vartov Kirke, som jeg af ren familietvang og antropologiske årsager har frekventeret i mere end et årti. Her er klassisk protestantisme ind til benet. Det vildeste er en cellist med lidt Bach på repertoiret juleaften. Og så lad det nye "whiskybælte" fortynde, hvad der fortyndes kan, i fred. (være med dem)
Gå med din Gud (frit valg alle hylder) .....

Posted by: FØhns on May 21, 2007 8:12 PM

Der er mange glimrende kirker her inde i byen - de er faktisk rimelige de fleste af dem. Meeen nu var det familie i forstæderne, der ved et uheld havde fået indskrevet et barn til konfirmation her, og så er der jo ikke rigtig noget at gøre.
Jeg var bare lidt paf over hvor langt ude i tovene kirken kan være selv i ressourcestærke omgivelser.
At det kniber med publikum her på Vesterbro er et velkendt fænomen.

Posted by: Claus on May 21, 2007 8:17 PM

Herre Jemini! Ih, du frelsens! Herreste Gud! Guderne må sig forbarme over den slags!

Posted by: AnetQ on May 24, 2007 12:18 AM

Den kirke lyder godt nok desperat..

Posted by: Lars Dorland on June 1, 2007 4:35 PM

Såvidt jeg siden har forstået er det noget med at de i virkeligheden er frygtelig missionske og man skal derfor snarere tænke på ligheden med de ting man kan se på KKR-TV.

Posted by: Claus on June 1, 2007 4:38 PM
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?