May 22, 2007
Folklore-viden

Min forundring var stor, da classy.dk pludselig begyndte at få inbound links fra et bodybuilding forum (mange der kender mig, vil undre sig lige så meget som jeg selv gjorde det) - og da så linksene pegede på Cantors diagonalbevis blev jeg endnu mere mystificeret. Det viste sig at tråden handlede om det spændende spørgsmål "Er 0.9999999.... med uendeligt mange nitaller det samme som, eller forskellig fra, 1?".
For den trænede er svaret et indlysende "det samme som" - og muligvis er man endda en smule forundret over at det kan mystificere så meget at der er mere end en repræsentation af et bestemt tal - men spørgsmålet, og den synliggørelse af det uendelige det udgør, viser sig at have et virkeligt godt tag i folkedybet. Hvilket man naturligvis forvisser sig om ved at opsøge folkedybets helt egen videnskilde par excellence - Wikipedia. Artiklen om decimalekspansionen af 1 er - som megen anden kontakt med folkloristisk grundet viden - frustrerende og interessant på samme tid.
Artiklen er absurd grundig omkring hvorfor tallene er ens - og så har den fået plads til et større afsnit om hvorfor, hvornår og hvordan folk ikke tror på at det passer, og selvfølgelig også den på Wikipedia allestedsnærværende "in popular culture" sektion om hvilke steder geeks har fundet det relevant at diskutere spørgsmålet.

Artiklen illustrerer både det bedste og det værste ved Wikipedia. Det bedste: Alle bliver mødt med den tvivl de har på det niveau de har den. Det værste: Al den tvivl fylder jo op og tager tid - hvordan skal vi nogen sinde komme videre når nye mentale fejlbilleder lige skal forklares først. Er der en reel udvikling i vores viden, hvis det bare er tvivlen der fylder harddiskene?

Posted by Claus at May 22, 2007 11:24 AM | TrackBack (0)
Comments (post your own)
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?