November 17, 2007
I dag sender DR2 den der TV-gyser som folk, der ikke kender Hitchcock, tror er typisk Hitchcock.

Jeg kan vældig godt lidt Alfred Hitchcock. Det har jeg altid kunnet, men da navnlig efter jeg i sin tid læste den fabelagtige interviewbog Francois Truffaut lavede med sit idol. Der er muligvis et generationsproblem for folk på min alder, men når man snakker med folk, der ikke rigtig kender Hitchcocks produktion, om Hitchcock, så tror folk altid at han er gyserinstruktør. Psycho dominerer via brusebadsscenen i bevidstheden. Fuglene har også chockeffekter. Og lige bagefter kommer så "der er også den der superuhyggelige hvor de har glemt at lukke et vindue". Hvilket er lidt ærgeligt, for den med det åbne vindue er sådan set bare old skool gys fra den TV-serie Hitchcock lagde navn til, som han hverken har skrevet, produceret eller instrueret. Hitchcock lavede selv nogen af TV-gysene, men bare ikke denne her. Overhovedet.

Idag, lige over midnat, er det den DR2 er nået til i de for tiden kørende reruns af serien.

På turné i en stor filmpakke, har man for nylig i reruns kunnet se en af Hitchcocks sene mislykkede film, Torn Curtain, med Paul Newman og Julie Andrews. Den er ikke god, men sjov at se, fordi Hitchcock, der var 68 da filmen blev lavet, stadig kan alle de tricks han fortalte Truffaut om. Filmens fejl er i virkeligheden at man kun kan se Hitchcocks teknik og ikke rigtig bliver fanget af den. Men det er sjovt at se hvad han kan alligevel. Midt i filmen optræder den mest karakteristiske, en lang replikløs sekvens hvor Paul Newman bevæger sig gennem først et museum og siden til et underligt tomt marklandskab i jagt på det næste plotpunkt. Han forfølges af sin DDR-handler Gromek - men hele tiden uden for lærredet, man hører bare hans sko, som synkoperet svar på Newmans hastige ditto, på flugt gennem museet. Tålmodigheden, brugen af stilhed, de omhyggeligt konstruerede bevægelser henover lærredet, det er altsammen klassisk Hitchcock - som bare ikke rigtig virker fordi historien simpelthen ikke er god nok, rundt om teknikken, og måske fordi Newman og Andrews ikke, hvad Hitchcock har brug for, er helt ikoniske og strålende nok på lærredet.
Top 4 film, der faktisk virker: Skjulte Øjne, Menneskejagt, Vertigo, Psycho.
Bonus Hitchcock-anekdoter her.

Posted by Claus at November 17, 2007 12:10 PM | TrackBack (0)
Comments (post your own)

Forrygende! Jeg har ledt og ledt efter den film, som jeg huskede så tydeligt fra min barndom, men bare ikke vidste hvad hed. Du er en helt!

Posted by: Lars Dahlager on November 17, 2007 6:56 PM

Tak, tak. Jeg har ikke tal på hvor mange gange folk har nævnt den for mig, fejlhusket som en af Hitchcocks.

Posted by: Claus Dahl on November 17, 2007 6:57 PM
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?