February 12, 2006
Tolerance vs. Respekt

Fra det vestlige demokratis ABC citerer Frederik Stjernfelt:

Der hersker i det hele taget megen forvirring om respekt. Hvilken respekt ligger der i ytringsfriheden? Jeg vil stadig henholde mig til et udsagn tilskrevet Voltaire, der er blevet skamredet så ofte og forstået så lidt: »I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.« Jeg skriver det på engelsk, fordi det lægges Voltaire i munden af den engelske forfatter S.G. Tallentyre (The Friends of Voltaire, 1906).

Typisk nok blev dette citat for nylig i Politiken gengivet i afsvækket form som: »Jeg er uenig i Deres synspunkt ...« Men det fjerner en afgørende dimension i den voltaireske idé. Det afgørende er nemlig »disapprove«: at det er forkastelige synspunkter, der har ret til at komme til udtryk. For det tydeliggør, at respekten på ingen måde angår synspunkternes indhold, men alene retten til at fremføre dem. [...] Der er således en meget stor og afgørende forskel på tolerance og respekt - og der er ingen grund til at foregive, at man »respekterer« en lang række skurrile synspunkter og doktriner, som man reelt kun tolererer. Skal vi »respektere« Abu Laban eller Louise Frevert? På ingen som helst måde. Men vi må tolerere dem.


Og iøvrigt kalder Stjernfelt de forskellige indrømmelser 'Realpolitik'. For forståelsens skyld: Det kan med held udtales med tysk accent og pege på endnu en 30er reference*.
Der er en sammenhæng med nedenstående indlæg, men den er i min opfattelse ikke 'direkte modsætning'.


* Ja, jeg ved godt vi skal tilbage til Bismarck her.

Posted by Claus at February 12, 2006 12:37 AM | TrackBack (0)
Comments (post your own)
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?